Opstaldning

/Opstaldning
Opstaldning 2017-02-01T16:07:59+02:00

Hestene på Højbo Ranch er hovedsagelig i løsdrift, da der er vores opfattelse, at det er her hestene trives bedst. Vi har vagt at have hestene i løsdrift, for at hestene skal leve så naturligt som muligt. Her har de mulighed for at lave deres naturlige hiraki, i hver deres flok. (ca 7-10 heste pr løsdrift)  de kan gå ud på folden og ind i løsdriften,  efter behov. Om sommeren kommer alle hestene på døgnfolde, hvor de har adgang til både stråfoder og græs, ligesom de har på løsdriftfoldene.

Hele året er der stråfoder på folden. De to gange hestene fodres dagligt, bliver de bundet op i rangorden og får hver deres mængde specialfoder, wrap og kerner. Stalden er en fuldpasserstald. Det vil sige, at pensionærerne kun behøver at strigle, ride og hygge sig med deres heste. Alt det tunge arbejde tager staldpersonalet sig af.

Løsdrift. Pris: 2.250,-  kroner om måneden inklusiv wrap og hø.

Der udover er det muligt at leje bokse. Vi har 7 bokse, og 3 ekstra bokse. Til hygge/ pleje. Pris : 2.500,- kroner om måneden inklusiv wrap og hø.

På Højbo Ranch skal hestene have det godt, men rytterne skal naturligvis også plejes. Derfor har vi en rytterstue med køkken, toilet, borde og stole til 22 personer. I køkkenet er der ovn, mikroovn, kaffemaskine, elkedel og køleskab.

Ridehuset på Højbo Ranch er 20×50 meter, den udendørs ridebane på er 35 x 70 meter. I ridehuset må hestene gerne være løse og rulle sig i underlaget. Desuden har vi en udendørs Trail bane som hele tiden er under udbygning.

  • Vi har hestesolarium med møntboks.
  • Vaskemaskine og tørretumbler med møntboks.
  • Der er påbegyndt en Round Pen på udeområdet.

Karstens syn på heste i trivsel:

Citat fra dyrlæge Dorthe Nyrup fra Favrskov Dyreklinik i Hadsten: “… mange heste holdes uhensigtsmæssigt i forhold til deres naturlige adfærd. Heste er skabt til at bevæge sig døgnet rundt ved en lav intensitet , samt at leve i flok, hvor de styrker sammen holdet via social fysisk kontakt med artsfæller. – langt de fleste hesteejere er ikke opmærksomme nok på dette. Vi skal forsøge at indrette os sådan ,at vi hjælper hesten med at reparere sig selv og blive stærkere. Dyrlægen skal ikke på unødvendigt arbejde. Hesten skal tænkes som en helhed,” siger hun. 


Som Karsten siger: “Kig på Mustangerne”.
 

Der har været lavet et koncept ” Paddock Paradise”  et studie foretaget blandt Mustang-heste på den amerikanske prærie. 

De fleste har heste opstaldet i enkelt bokse. Er hestene heldige kommer de på fold i løbet af dagen. Og når de så kommer ind igen, så har vi ordnet deres boks, så den er indbydende og lækker. Vi skifter måske dækkenet, som har været på hele dagen, så vi ikke skal frygte, at hesten fryser, eller sætter for tyk pels, hvilket vil genere den, når vi rider. 

  • I det store hele gør vi alt det, vi tror, hesten har bedst af.  Vi overser den med kærlighed og pusler den, som var det et barn. Det er den bare ikke. Den er en hest. Og heste har basale behov. 
  • Citat Dorthe Nyrup: “Faktum er, at den dyreværnsmæssige lovgivning om at kvæg, svin og høns hovedsagelig skal opstaldes i løsdrift, mens det for heste er helt i orden og ikke mindst acceptabelt blandt befolkningen, at de opstaldes i enkeltbokse, til trods for, at de er flokdyr”. 
  • Spørg jer selv om det er i orden !!!

Ved at opstalde hesten i enkelt bokse hindre vi hesten i at bevæge sig ret meget. Også selv om den kommer på fold i løbet af dagen. Sammenlagt er den stadig alt for mange timer i boksen. Hestens naturlige adfærd er, at den også vil bevæge sig om natten. ( undersøgelser viser faktisk, at heste går omkring 40%  af den tilbagelagte strækning om natten. Den øgede gang giver dem en langt større grundform, og – ligesom os mennesker – betyder det, at de fysisk kan holde langt længere, end hvis de har stået i en boks. 

Derudover forhindre vi hestene i den sociale kontakt og gensidige hudplejeadfærd. Det e en altafgørende faktor i hestens trivsel, at den har kontakt med andre heste, og at de kan røre hinanden. Det er slet ikke nok, at de kan se hinanden gennem tremmer i en boks. 


Af med dækkenerne.

Den gensidige hudpleje adfærd har til formål – udover at stoppe en evt. kløe – at virke beroligende og styrke bindingen mellem hestene. Ved brug af dækkener afskærer man hesten for denne mulighed.

O


O